ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי חשוב שיכול לעזור להגן על האינטרסים של אדם וקרוביו בעתיד. המסמך על הוראותיו מאפשר לכל אדם בגיר ובעל כשירות קוגניטיבית, בדעה צלולה ומתוך רצון חופשי, לבחור מי יטפל בענייניו האישיים, הבריאותיים והרכושיים, אם וכאשר לא יוכל לטפל בהם בעצמו. זאת בין אם בשל אי כשירות קוגניטיבית או אי כשירות נוירולוגית, ומכאן שאין מדובר במסמך המיועד "לגיל השלישי" בלבד. המסמך חוסך את הצורך בניהול הליכים משפטיים דוגמת מינוי אפוטרופוס להורה. בנוסף, הוא מבטא את רצונו של הממנה ואת הנחיותיו אשר יקלו על המיופה בפעולותיו, ככל שייפוי הכוח יופעל וישמש כ"חוברת הפעלה". לאור מורכבותו של המסמך והשלכותיו, החוק מחייב כי יפוי כוח מתמשך ייערך על ידי עורך דין שהוסמך לכך על ידי האפוטרופוס הכללי שתפקידו לסייע לממנה לעצב את המסמך הנכון והמתאים לנסיבות חייו, רצונותיו וצרכיו.
הליך עריכת יפוי הכוח אינו פשוט, בעיקר מהפן הרגשי, שכן הוא צופה עתיד עגום שאין אדם המעוניין שיתקיים.
עורכת דין אסנת אלדר הינה בעלת הבנה עמוקה במורכבויות ורגישויות אישיות ומשפחתיות ותדע לפרוס בפני הממנה, בהתאם לרצונותיו, מגוון אפשרויות שיתגבשו למסמך בעל ערך שעשוי לשמש אותו ואת קרוביו באופן מיטבי במשך שנים רבות.
יודגש כי ייפוי כוח מתמשך הנערך בישראל תקף בישראל בלבד. ככל שלאדם רכוש בחו"ל או ככל שהוא מתגורר מחוץ לישראל עליו לפעול להרשאות בהתאם לדין המקומי. עוד יצויין כי אנשים הפועלים בעסקים באמצעות חברות והתאגדויות אחרות לתת את הדעת כי ההליך מצריך לא רק עריכת הוראות למיופי הכוח אלא גם שינויים במסמכי התאגידים לשם מתן הרשאות לפעול בהם.
חשוב לדעת כי בתי דיור מוגן דורשים ממועמדים ללא ילדים וללא קרובי משפחה מדרגה ראשונה או ממועמדים שכל קרובי משפחתם מתגוררים בחו"ל - להפקיד ייפוי כוח מתמשך בטרם יעברו להתגורר בבית הדיור המוגן.
מידע נוסף באתר האפוטרופוס הכללי.
מיופה יחיד או
מספר מיופים?
ניתן למנות מיופה כוח יחיד לעניין מסוים או לכלל העניינים, וניתן למנות מספר מיופי כוח ואז לקבוע האם יפעלו במשותף או ביחד ולחוד. זוהי החלטה אישית ותלויה בנסיבות חייו של כל ממנה וממנה. שיקוליו של ממנה במשפחה 'נורמטיבית' אינם דומים לשיקוליו של ממנה בזוגיות שניה (טור בנושא שפורסם ב"לאשה") כשלכל אחד מבני הזוג ילדים מקשר קודם. יחד עם זאת יצויין כי ככל שנקבע מיופה כח יחיד והוא, מסיבות הקבועות בחוק, יחדל למלא את תפקידו, הרי שיפוי הכוח כולו יפקע. לכן, לכל הפחות מומלץ לקבוע מיופה כוח חליפי. בכך לא יותיר הממנה את הדברים לכך שימונה לו אפוטרופוס על ידי בית המשפט ככל שיאבד את יכולתו לקבל החלטות בענייניו.
השיקולים בבחירת
מיופה הכוח
חשוב לבחור לתפקיד מיופה הכוח אדם אחד או יותר שהממנה סומך עליהם שירצו בטובתו וכן שהם בעלי יכולות אישיות לפעול לטובת הממנה. בין יתר השיקולים כדאי לשקול את טיב ההכרות בין הממנה למיופה, זמינותו וקרבתו הפיזית של המיופה, שפת דיבור ועקרונות משותפים כמו גם כישורים אישיים וחוזקות של המיופה.
יודגש כי יפוי הכוח המתמשך הוא מסמך הסכמי, ולא ניתן למנות מיופה שאינו מודע או מסכים למלא את תפקידו. על המיופה להכיר את הנחיות הממנה, לקבל עליו את התפקיד ולהיות נכון לבצע את הנדרש כהלכה.
ייפוי כוח מתמשך כללי או לעניין מסויים?
ייפוי הכוח יכול להתייחס לעניינים רפואיים, אישיים או רכושיים, כולם או חלקם. כך בעניינים רפואיים ניתן לקבוע אילו טיפולים רפואיים ואיכותם יבקש אדם לקבל. בעניינים רכושיים הממנה יוכל לתת הוראות לניהול נכסיו והוצאותיו בהתאם להרגליו, משאביו, צרכיו ופרמטרים נוספים. כך לדוגמא בהוראה מפורשת שתופיע ביפוי הכוח יוכל אדם לקבוע האם ניתן יהיה לתת בשמו מתנות, תרומות או הלוואות ועד לסכום מסויים, הדבר יתאפשר ללא צורך בקבלת אישור בית משפט.
בעניינים אישיים מאפשר יפוי הכח להנחות את המיופה בהעדפות הממנה בעניין אורח החיים שירצה לשמר. כך לדוגמא בעניין מקום המגורים, תחביבים וקשרים חברתיים, תזונה ייחודית, פעילות לייפסטייל ופנאי ועוד.
חשוב לדעת כי יפוי הכוח משמש גם ככלי לעשיית פעולות יומיומיות ואחרות מול צדדים שלישיים (רופאים, בנקים, ביטוח לאומי, חברות ביטוח, רשויות וכיוב') והוא כלי חיוני להמשך ניהול חיים תקין ככל הניתן של הממנה.
הפעלת יפוי כוח מתמשך וביטולו
תחילה מופקד יפוי הכח המתמשך אצל האפוטרופוס הכללי (פעולה הנעשית במהלך החתימה על המסמך).
הפעלת המסמך נעשית בהודעת מיופה הכוח שנשלחת לאפוטרופוס הכללי, בלוויית חוות דעת רפואית (ברירת המחדל בחוק). הדבר נעשה כמובן רק לאחר שהממנה איבד את יכולתו "להבין בדבר" ואת כושרו לקבל החלטות בעניינו, בין אם בשל מחלה, תאונה או תהליך הזדקנות טבעי.
ביטול ייפוי כוח מתמשך אפשרי בכל שלב, אף לאחר שהופעל. ביטול כרוך בהודעה שישלח הממנה למיופה ואסמכתא על שליחתה שתועבר על ידי הממנה לידי האפוטרופוס הכללי. זאת למעט במקרים בהם ביקש הממנה לכבול עצמו ליפוי הכוח, שאז הביטול יעשה באמצעות פניה לקבלת צו ביטול מבית המשפט.
קיימת אפשרות גם "להקפיא" את יפוי הכוח אף לאחר שהופעל וזאת באם מצבו של הממנה השתפר והוא מסוגל להבין בדבר ולשוב לקבל החלטות בענייניו.
יוער כי לא ניתן "לתקן" את יפוי הכוח ושינוי הוראות היפוי ניתנות במשורה ולשם כך יש לערוך יפוי כוח מתמשך חדש, תוך ביטול יפוי הכוח שקדם לו.