top of page

הרשימה הטובה

בין אם ערכתם צוואה, בין אם אתם עומדים לערוך צוואה ובין אם אין בכוונתכם לערוך צוואה כלל, כדאי שתוודאו שכל העניינים הכספיים והרכושיים שלכם מרוכזים וקלים לאיתור. ה"סדר" הזה עשוי לשמש אתכם בימי חייכם ואף עשוי לחסוך זמן ודאגות ליקיריכם לאחר 120 שלכם כי "סדר הוא שקט" (נפשי).

רישום מוטבים בקרנות הפנסיה, קופות גמל, קרנות השתלמות, ביטוח חיים וביטוח מנהלים:

על פי סעיף 147 לחוק הירושה התשכ"ה-1965 ככלל, כספים המופקדים בקרנות וביטוחים בעלי אופי של חסכון פנסיוני אינם שייכים לעיזבון והם מועברים לאחר הפטירה למוטבים הרשומים בגוף המנהל ו/או לשארים. בין אם נולדו לכם ילדים, נפרדתם או שאתם בהליכי פרידה מבן/בת זוג או כל מקרה אחר שיש בו כדי להשפיע על רישום המוטבים שלכם – באפשרותכם לשנות או לעדכן את פרטי המוטבים. זאת באמצעות הגשת טופס 'בקשה לשינוי או עדכון מוטבים'. על מנת להקל על ההליך, העזרו בסוכן הביטוח שלכם, או במוקד השירות של הגוף המנהל. אם ערכתם צוואה ואתם מעוניינים שהוראותיה תגברנה על רישום המוטבים ותחולנה גם על כספים מופקדים אלה,[1] עליכם לשלוח (בעודכם בחיים) את העתק הצוואה לחברה המנהלת בצירוף מכתב נלווה לפיו יש לראות בסעיף הרלוונטי בצוואה הוראת עדכון מוטבים ולוודא כי הנ"ל עודכן בהתאם לרשום בצוואתכם.

הרשימה הטובה: סיסמאות, פירוט מספרי חשבונות בנקים ונכסים

הרשימה הטובה:

כולנו בעלי רכוש שלשם ניהולו אנו עושים שימוש 'כבד' באמצעים דיגיטליים. לאחר פטירה ולטובתכם בזמן משבר קולוסלי (או סתם משבר טכנולוגי), רצוי שלמישהו שאתם סומכים עליו תהיה גישה אליהם. מומלץ בחום לערוך רשימה ובה:

  • סיסמאות חיוניות - כמו גישה לטלפונים סלולריים ומחשבים (ככל שתהיו מעוניינים שלמישהו תהיה גישה אליהם).

  • מספרי ופרטי חשבונות הבנק וכרטיסי אשראי וקודי גישה לפלטפורמות רשתיות (בארץ ובחו"ל).

  • מספרי ופרטי פוליסות ביטוח.

  • אנשי הקשר לטיפול בכל אלה (סניף הבנק, סוכן הביטוח או היועץ הפנסיוני). ככל שאתם שכירים, כדאי לציין גם אנשי הקשר הרלוונטיים לענייניכם הכספיים במקום העבודה.

רצוי במקביל לפרט ברשימה גם נכסים מוחשיים מסויימים כגון תכשיטים, אוספים, חפצי יודאיקה וחפצי אומנות, בעיקר אם אלה נמצאים מחוץ לבית המגורים שלכם או מוסתרים בו באופן מיוחד.

בנוסף, אם חלק מהנכסים הפיננסיים שלכם הם מטבעות קריפטוגרפיים סביר שהם מאוחסנים אצלכם כארנק קר (מעין דיסק און קי), כספת וירטואלית או ארנק חם. אתם מודעים לחשיבות של שמירה על המפתח הפרטי (באורך של 12 מילים עד 24 מילים) כגישה לארנקים אלה. שמרו את כל הסיסמאות ואת הגיבוי (SEED) או את מילות הגיבוי במקום מאובטח אך ידוע (כגון כספת) וברשימה ציינו רק את קוד הגישה לכספת. אפשרות נוספת היא למסור מחצית מהמילים לאיש אמון אחד ואת המחצית השניה לאיש אמון אחר מטעמכם בצרוף הוראות לאותם אנשים לגבי כיצד ומתי יתאחדו לצורך פתיחת הארנק. אפשרות נוספת היא ליצור נאמנות קצרת טווח לצורך זה (ר' פירוט להלן).

נתתם הלוואה או הענקתם מתנה משמעותית? מומלץ, ובמקרים מסויימים אף חובה, שהדבר ייעשה בהסכם בכתב. לענייננו רצוי כי העתק ההסכם יהיה שמור במיקום זמין וידוע וכי דבר ההלוואה או המתנה יצויין ברשימה. זהו חוב כלפיכם או התחייבות שלכם שעל יורשיכם להכירם.

איפה שומרים את הרשימה? במקום מאובטח אך ידוע לכם ולאיש אמונכם. ניתן גם לשמור העתק של הרשימה על התקן נייד שיימסר לידיים נאמנות. ככל שערכתם צוואה, גם אותה כדאי למסור לאותן ידיים נאמנות אולם ניתן גם להפקידה (מקור) אצל רשם הירושות.


שינוי הרשאות ניהול חשבונות דואר אלקטרוני ורשתות חברתיות:

בהנחה שאתם יצורים חברתיים החיים במאה ה-21 סביר להניח כי ברשותכם מספר חשבונות ברשתות חברתיות או אצל ספקי שירותי תוכן דיגיטלי. Meta (פייסבוק, אינסטרגם) מאפשרת לבעלי החשבונות להגדיר "איש קשר להנצחה" שיוכל לפעול בחשבון (בתנאים מגבילים) או להורות על מחיקת החשבון לאחר פטירה. Google (gmail, google fit, youtube שירותי אחסון, יומן וכו') מאפשרת למשתמש לקבוע מה ייעשה עם הנתונים בחשבון במידה והחשבון יוכרז כ'חשבון לא פעיל' (וכן כמה זמן צריך לחלוף לפני שהחשבון ייחשב ככזה, עד לתקופה של 24 חודשים). כמו כן ניתן לקבוע איש אמון ש- Google תשתף עימו את החשבון על מנת שיוכל להוריד את הנתונים שלכם בטרם סגירת החשבון (ולאחר שהבקשה תיבחן על ידי החברה).

עדכון ההרשאות לחשבונות ברשתות ושירותי תוכן דיגיטלי חשוב בין אם אתם מעוניינים לתת למישהו גישה לחשבון ובין אם אינכם מעוניינים שעיניים זרות תחזנה במידע ואתם מבקשים למנוע זאת ולמחוק את המידע. בחודש יולי 2024 נחקק חוק הגישה לתוכן דיגיטלי לאחר פטירתו של אדם, התשפ"ד-2024 אשר ייכנס לתוקפו בחודש יולי 2025. סעיף 2 לחוק קובע כי "ספק הנותן או מציע שירות תוכן דיגיטלי יקבע ויפרסם כללים לעניין אופן הטיפול בתוכן אישי ואפשרות הגישה אליו לאחר פטירת משתמש בשירות". עד לכניסת החוק לתוקף, לפרסום כללים חדשים על ידי נותני השירות בהיעדר הרשאות ובכלל ייתכן וקרוביכם יאלצו לפנות בבקשה לבית המשפט על מנת שיורה בצו לספקיות התוכן הדיגיטלי לתת להם גישה לחשבונכם הפרטי/או עסקי.

אפשרות נוספת הינה ליצור בצוואתכם נאמנות קצרת מועד לניהול החומרה בה מאוחסן המידע הדיגיטלי שלכם. הנאמנות תנוהל על ידי נאמן, שאת זהותו תקבעו, אשר ינהל את הנכסים הדיגיטליים בהתאם להוראותיכם.[2] כך לדוגמא, אם אתם מעוניינים למחוק את המידע, עליכם לקבוע שהנאמן שמיניתם ישכור את שירותיו של מומחה מחשבים אשר ידאג להסרתו מהמכשירים ומהחשבונות שהיו ברשותכם. לחילופין תוכלו להשאיר הוראה לשכפול "תמונות בני המשפחה" או כל מידע אחר והכנת העתקים לכל אחד מהיורשים.


רישום הערת אזהרה:

ואם כבר עושים סדר, לא תוציאו איזה נסח טאבו עדכני של נכסי המקרקעין שלכם? אם הבעלות אינה מוסדרת (לדוגמא לא נעשה שינוי בעלות לאחר פטירת בן זוג שהיה שותף בנכס או מכל סיבה אחרת) רצוי להסדיר את הרישום.

ככל שהבעלות מוסדרת במרשם, ייתכן ותשקלו בהזדמנות זו להוסיף הערת אזהרה כלשהי, למשל על מנת להבטיח את זכויות יורשיכם בנכס. זאת, באמצעות רישום הערה על הצורך בהסכמה למכירת הנכס[3] או התחייבות להימנע מעשיית עסקה בנכס.[4] כך, כל עוד לא נמחקה הערה על הצורך בהסכמה, לא תירשם הערה או עסקה הסותרת את תוכן ההערה.[5][6]


סעיף אריכות ימים בחשבון בנק משותף

ככל שיש לכם חשבון משותף עם בן/בת הזוג, ודאו כי קיים שם סעיף "אריכות ימים" המאפשר חופש פעולה למי מהשותפים לפעול בחשבון לאחר פטירת אחד מהם. לאחר 120 של אחד מהשותפים יבחן הבנק את מערכת היחסים בין השותפים. ככל שבן זוג היה תמיד שותף בחשבון, הוא יהיה זכאי להשתמש בעד מחצית מהכספים, בכפוף לחתימה על כתב שיפוי לבנק. זאת לעומת צאצאים השותפים בחשבון, שם יבחן מקור הכספים והיחס של השותפים בחשבון לנפטר. צאצא שהצטרף לחשבון על מנת להקל על התנהלות הנפטר במהלך חייו, לא יהיה רשאי למשוך את מרבית הכספים אלא רק סכומים לשם התנהלות שוטפת קטנה וזאת עד למתן צו ירושה/צו קיום צוואה.


מאמר-רשימה זה נועדה להכווין אתכם להתנהלות אחראית הצופה פני עתיד ואולי אף להקל על יורשיכם לאתר נכסים ולפעול לריכוז נכסי העיזבון באופן מיטבי.

אין מדובר ברשימה סגורה אשר ממצה את כל הסידורים האפשריים שיש להסדיר, וניתן להוסיף ולהחסיר מהרשימה "מטלות" בהתאם לרצונכם החופשי.

מוזמנים לשלוח אלי רעיונות נוספים למייל: osnate.adv@gmail.com.


[1] על הוראת המוטבים להרשם כסעיף מפורש בצוואה. [2] סעיפים 1 ו-2 לחוק הנאמנות, תשל"ט-1979. [3] סעיף 128 לחוק המקרקעין, תשכ"ט-1968. [4] לפי סעיף 126(א) לחוק המקרקעין. [5] מומלץ להיוועץ בעורך דין מומחה בתחום המקרקעין בטרם רישום הערת האזהרה. [6] הנחיות לרישום הערת אזהרה בסימן ג' לתקנות המקרקעין (ניהול ורישום), תשע"ב-2011.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page