עומדים לעבור ניתוח, צנתור, פרוצדורה רפואית בהרדמה? אובחנתם במחלה בעלת השלכות משמעותיות על בריאותכם ואורח חייכם?
זה הזמן לערוך ייפוי כוח מתמשך. סביר להניח שאינכם רוצים להגיע למצב חירום בו לא תהיו "מבינים בדבר" ולאיש מטעמכם לא תהיה יכולת לפעול למענכם בכספים המופקדים בחשבון הבנק שלכם, או להורות על דרך הטיפול הרפואי בהתאם לרצונכם.
מרבית האנשים שאני פוגשת לא רוצים להגיע למצב בו דעתם ורצונם לא ישמעו ולא ילקחו בחשבון.
חוק הכשרות והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, קובע כי אדם רשאי לקבוע מיופה כוח מתמשך, שיהיה מוסמך לפעול בשמו במקרה בו לא יוכל עוד לקבל החלטות בעצמו. כלי משפטי זה מאפשר לאדם לשמור על עצמאותו ועל רצונותיו, ולהביעם למפרע בעניינים רכושיים, אישיים ורפואיים, גם כאשר מצבו אינו מאפשר לו לעשות זאת באופן אישי.
מטבע הדברים, החששות לפני אירועים רפואיים משמעותיים – גדולים, ורצוי לנצל את הזמן על מנת להערך אליהם מראש גם בעניין עריכת ייפוי כוח מתמשך.
ואולם, למרבה הצער, לעיתים החיים מזמנים לנו "אירועים" אשר מחייבים פרוצדורה רפואית בחירום ואף בתוך 24-72 שעות.
מה ניתן לעשות במצבי חירום?
עריכת ייפוי כוח רפואי
ככל והאדם כשיר, ואינו מטושטש מתרופות עד כדי שאינו מבין בדבר, ניתן לערוך יפוי כוח לעניינים רפואיים בלבד (טופס ד') בהסתייעות בכל עו"ד, רופא, פסיכולוג, עובד סוציאלי או אח. על הממנה חלה חובת הפקדה באזור האישי שלו באתר "כשרות משפטית אונליין".[1] אולם, באופן חריג, גם אם לא הופקד המסמך ניתן יהיה להפעילו בהתקיים צורך רפואי ובתנאי שלא חלפה שנה מיום עריכתו. יודגש כי אין מדובר בייפוי כוח והנחיות מקדימות מכוחם ניתן לסרב לפעולות מאריכות או מצילות חיים מתוקף חוק החולה הנוטה למות, התשס"ו - 2005. יפוי כוח זה ניתן לערוך באופן עצמאי, בנוכחות 2 עדים ולהפקידו באתר משרד הבריאות. מומלץ לערוך ייפוי כוח רפואי זה רק לאחר קבלת ייעוץ רפואי והסברים אודות כל אחת מהפרוצדורות הרפואיות המצויינות במסמך זה והשלכותיהן.
עריכת ייפוי כוח מתמשך
ייפוי כוח מתמשך הינו מסמך משפטי שיש לערוך בקפידה וכתולדה של מחשבה עמוקה. ועדיין, ככל שהנכם מגובשים בעניין, מיופי הכוח שלכם נכונים לקבל על עצמם את התפקיד ונקלעתם למצב בו אתם עומדים בפני פרוצדורה רפואית דחופה, סביר שחלון עריכת הייפוי פתוח עבורכם. זאת כל עוד הדבר נעשה כשאתם מבינים בדבר ובאמצעות עורך דין מורשה ומומחה, אשר יהיה נכון לפנות את לוח הזמנים שלו ולהתמקד בעניינכם בלוח הזמנים הדחוק. עורך הדין יחתים אתכם ואת המיופים על המסמכים הנדרשים גם אם נדרש לעשות כן בבית החולים ויגיש את המסמכים באופן מקוון לאפוטרופוס הכללי בדחיפות. מאחר ו"ייפוי שלא הוגש להפקדה כאילו לא בא לעולם", יש לדאוג לקצר ככל הניתן את הזמן שבין העבודה על גיבוש ייפוי הכוח על הנחיותיו, לבין חתימתו והפקדתו. האחריות לקיצור תקופת הביניים חלה הן על הממנה והן על המיופים, שעליהם להיות זמינים לצורך קבלת הסברים על המסמך והתפקיד וזמינים לחתום על המסמך הסופי בטרם הפקדתו. אדגיש כי כיום אין חובה על מיופי הכוח להתייצב במעמד החתימה של הממנה, והם רשאים לחתום בפני עורך הדין העורך את המסמך גם באמצעות היוועדות חזותית.
לאחרונה ערכתי מסמך שכזה לי', אשר אושפזה לצורך ניתוח אורטופדי עקב נפילה פתאומית. י' ביקשה לערוך את המסמך במהירות מתוך מחשבה שאם חלילה יקרה לה משהו במהלך הניתוח והיא תחדל להבין בדבר, ילדיה יוכלו לדאוג לענייניה באופן מיטבי. י' היתה ברורה ומדוייקת בהבעת רצונותיה במגוון העניינים הרכושיים, האישיים והרפואיים, כפי שבאו לידי ביטוי בהנחיות המקדימות שניסחה. אולם רצה המקרה ובנה של י', אותו רצתה למלא למיופה כוח עם בתה, היה אותה עת בטרק רגלי בחו"ל - ללא נגישות למדפסת וללא יכולת לאשר בחתימתו, גם באמצעות היוועדות חזותית, את מוכנותו לשמש כמיופה כוח. בהתאם לנסיבות אלו נערך ייפוי כוח מתמשך שבו בתה של י' היא מיופת הכוח יחידה ואילו הבן משמש כמיודע, תוך פירוט הנחיות מקדימות בעניין חובת הבת לשתף את הבן בהחלטות מסויימות וכן בעניין מסירת מידע.
ככל שי' תרצה לשנות את ייפוי הכוח המתמשך שלה בעתיד, היא תוכל לבטל את הייפוי שערכה ולערוך ייפוי כוח מתמשך חדש תחתיו. למרבית התודה, האפוטרופוס הכללי אישר את המסמך להפקדה בתוך מחצית היממה. למרבה השמחה, הניתוח של י' עבר בהצלחה וללא צורך בהפעלת ייפוי הכוח המתמשך שהופקד.
גם מזלו של א' לא שפר עליו, ועל אף שהיה בשלבים מתקדמים לעריכת ייפוי הכוח המתמשך הוא התבשר כי לקה בסרטן וכי הוא נדרש לעבור ניתוח דחוף ולאחריו טיפולים כימותרפיים. במקרה זה החתמתי את א' ואת זוגתו כמיופת כוחו בביתם ואילו יתר מיופי הכוח, לרבות המיופים החליפיים, הוחתמו באמצעות היוועדות חזותית.
מקבל החלטות זמני
אם לא נערכתם מבעוד מועד להפקדת ייפוי כוח מתמשך וחלילה בעקבות התדרדרות רפואית וקוגניטיבית נקלעתם למצב בו אינכם מבינים בדבר, עיצב לאחרונה המחוקק[2] תפקיד של "מקבל החלטות זמני" וזאת לעניינים רפואיים בלבד. כך, כאשר עולה צורך בפעולה רפואית דחופה ורופא קבע כי המטופל אינו יכול, עקב מצבו, להבין בענייניו הרפואיים, לקבל החלטות בקשר אליהם ולתת הסכמה מדעת לטיפול, ניתן יהיה למנות לו מקבל החלטות חלופי. זאת, כאשר בני המשפחה מסכימים על מינויו של בן משפחה אחד או יותר, בהמלצת העובד הסוציאלי במוסד הרפואי ובאישור מנהל המוסד הרפואי או הרופא המחוזי של קופת החולים בהתאמה. כל זאת כאשר אין למטופל אפוטרופוס לעניינים רפואיים, ייפוי כוח רפואי תקף או ייפוי כוח מתמשך מופקד ובו הוראות בעניינים רפואיים. המינוי יהיה תקף ל-6 חודשים לטיפול במוסד הרפואי או בקהילה ובלבד שטרם ביצוע כל טיפול יבדוק המטפל אם המטופל מסוגל לתת הסכמה מדעת בעצמו בעניין.
אפוטרופוס
מאחר ושליחות על פי ייפוי כוח נוטריוני כללי, הנוגעת בין היתר לעניינים רכושיים, פוקעת במועד בו חדל השולח להיות מבין בדבר, היא אינה רלוונטית למצב של איבוד כשירות מנטלית עקב מצב חירום בריאותי ובכלל. במצב זה עומדת בפני מי שניתן לו ייפוי כוח כזה וכן לגורמים נוספים האפשרות לפנות בבקשה לבית המשפט להתמנות כאפוטרופוס לבגיר, קבוע או זמני. תפקידו של האפוטרופוס דומה לתפקיד הממלא מיופה כוח בייפוי כוח מתמשך, אולם חלות עליו חובות נוספות דוגמת חובות דיווח, ניהול חשבונות, רישום הערות אזהרה והגשת דוחות לאפוטרופוס הכללי. ההליך כאמור כפוף להחלטת בית משפט ובפיקוחו, ויותנה בדרך כלל בחוות דעת (תסקיר) של עובד סוציאלי.[3]
לסיכום, אם אתם עומדים בפני פרוצדורה רפואית שמעלה בכם חששות, עדיף שתערכו אליה גם ברמה המשפטית באמצעות עריכת ייפוי כוח מתמשך מבעוד מועד. קיימות בחוק אפשרויות נוספות, אבל אלה אינן מעניקות מענה אופטימלי וניתנות רק בדיעבד ומבלי שבידכם לעצב את המסמך בהתאם לרצונכם.
[1] לינק לטופס מינוי מיופה כוח יחיד, לינק לטופס מינוי מספר מיופי כוח.
[2] סעיפים 14א. ו-14ב. לחוק זכויות החולה, התשנ"ו-1996.
[3] תקנות הכשרות המשפטית והאפוטרופסות (סדר הדין וביצוע), התש"ל-1970.
Comments