חוק הכשרות והאפוטרופסות, התשכ"ב-1962, קובע כי אדם רשאי לקבוע מיופה כוח מתמשך, שיהיה מוסמך לפעול בשמו במקרה בו לא יוכל עוד לקבל החלטות בעצמו שכן לא יהיה עוד "מבין בדבר". בחירה זו מאפשרת לאדם לשמור על עצמאותו ועל רצונותיו, גם כאשר מצבו אינו מאפשר לו לעשות זאת באופן אישי. עריכת המסמך תמנע הליכים משפטיים כגון אפוטרופסות על הורה, ככל שיהיה בכך צורך.
איך לבחור מיופה כוח מתמשך - חשיבות הבחירה
בחירת מיופה כוח מתמשך היא החלטה בעלת מורכבויות והשלכות שיש לתת עליהן את הדעת בשלב עריכת המסמך. המיופה יהיה האדם שיקבל החלטות גורליות בנוגע לחייכם, הן ברמה האישית והן ברמה הרכושית וישא בתפקיד שהוא גם בעל הבטים ביצועיים. לכן, חשוב לבחור אדם שאתם סומכים עליו באופן מוחלט שיפעל לטובתכם מתוך שהוא מכיר אתכם, יודע מהם רצונותיכם ושיכול לקבל החלטות נכונות עבורכם ולסייע בהוצאתן לפועל. זאת תוך שקלול כישוריו של המיופה, ניסיונו ומידת זמינותו.
הבחירה הטבעית הינה של בני המשפחה הקרובים – בן/בת הזוג והילדים. אולם לא כל אדם מתאים לכם או מתאים בכלל לשמש כמיופה כוח. ראשית קיימות מגבלות החוק, הקובע בין היתר כי אנשים המוגבלים בחשבונות הבנק או הוכרזו כפושטי רגל, אינם יכולים לשמש כמיופי כוח לרכוש.[1] אולם קיימות גם מגבלות נוספות - מגבלה פיזית, של ילדים המתגוררים במרחק רב מהממנה או מגבלה "התנהגותית" של אנשים המתקשים לקבל החלטות, או שהם בזבזניים באופיים, או שונים באופן קיצוני באורחות חייהם מחייו של הממנה.
לעיתים ממנים יבקשו להימנע מאי נעימויות. כך למשל ביקש א' למנות את "כל הילדים יחד כדי שלא יעלבו". פורום גדול יקשה על הטיפול בענייניו של הממנה. מינוי מיופה אינו "פרס" או הכרזת אהבה של הממנה ואין זה המקום למשחקי אגו. מיופה כוח מתמשך הוא תפקיד ביצועי ועדיפה אי נעימות בשלב עריכת המסמך על פני קשיים עתידיים שיפגעו בטובת הממנה. לשם מניעת אי נעימות מסוג זה מומלץ למנות את כלל הילדים כמיודעים (תפקיד פיקוחי) ולהורות[2] למיופה/י הכוח לעדכן אותם בהחלטות משמעותיות ובדיווחים שוטפים. לחילופין תינתן לקבוע מיופים "ראשיים" שיכנסו לתפקיד בעת הפעלת יפוי הכוח המתמשך ומיופים "חליפיים" שיכנסו לתפקיד ככל שהמיופים הראשיים יחדלו לכהן ככאלה (בין אם עקב אי כשירות שלהם עצמם, התפטרות מהתפקיד או בהסכמה).
בנוסף, יש לבחון היטב את מארג היחסים המשפחתיים. ילדים הנמצאים בסכסוך רב שנים ביניהם עלולים להעצים את הסכסוך "על גבו" של הממנה, תוך ניכור דה פאקטו של חלק מהילדים והנכדים ממנו.[3] בן/בת זוג מזוגיות שניה שאינם בקשר עם ילדי הממנה, או בני זוג שנשואים שנים רבות שלא כ'זוג יונים' יכולים גם הם להקשות על הטיפול בענייניו של הממנה ויש לשקול האם למנות אותם לתפקיד.
איך לבחור מיופה כוח מתמשך - האם לבחור מיופה אחד או מספר מיופים?
כאמור, מדובר בתפקיד ביצועי בדרגות עומס משתנות. מומלץ למנות יותר ממיופה אחד וזאת ממספר טעמים ובהם:
1. ככל שמיופה יחיד חדל לשמש כמיופה (עקב פטירה, איבוד כשרות, או התפטרות) הרי שיפוי הכוח כולו פוקע. במצב בו הממנה כבר אינו כשיר לערוך יפוי חדש, הרי שהדרך לטפל בו תהיה דרך מינוי תומך בקבלת החלטות או אפוטרופוס על ידי בית המשפט.
2. חלוקת הנטל על מנת להקל על המיופים עצמם. בין אם מדובר בנטל פיזי או נפשי.
3. טיוב ההחלטות באמצעות מגוון דעות.
4. פיקוח הדדי של המיופים.
איך לבחור מיופה כוח מתמשך - קביעת מנגנונים מסייעים
על מנת לסייע בבחירת המיופים, ניתן לקבוע מנגנונים מרככי-מחלוקות.
ראשית, ניתן לבזר את הסמכויות בין המיופים – מינוי של מיופים שונים לתחום הרכושי, לתחום האישי ולתחום הרפואי. אמנם החלוקה אינה דיכוטומית (כך לדוגמא החלטה בעניין שכירת מטפל/ת הינם בעלי השלכה הן ברמה האישית והן ברמה הרכושית) אולם עדיין באופן כזה יש כדי לחלק את הנטל ולקבוע את המיופים המתאימים מבחינת אופיים וחוזקותיהם.
שנית, על מנת לייעל ולטייב את פעולתם של מספר מיופים רצוי לייצר עבורם "מנגנוני קבלת החלטות / הכרעה". ניתן לקבוע כי ההחלטות כולן או החלטות מסוימות תתקבלנה "פה אחד" או "ברב" (דבר שאינו ישים ככל שהמספר הוא זוגי או אם מתגבשת "קואליציה" בין המיופים)[4] או לקבוע גורם מכריע, בין אם של אחד מבין המיופים (המבוגר או בן הזוג לדוגמא) ובין אם כמעין "בורר" חיצוני (קרוב משפחה או איש מקצוע). על מנת שלא לסרבל את הפעולה בעקבות ההחלטה, מומלץ לקבוע כי מנגנון ההכרעה שנקבע הינו "פנימי" ומחייב את המיופים אך לא גורמים שלישיים (כגון בנקים או צוות רפואי).
עריכת יפוי כוח מתמשך אינה הליך קל ובחירתם של המיופים עלולה לעורר מתחים בין בני משפחה (שלעיתים נקראים גם "סכסוכי טרום ירושה"). כך או כך, חשוב כי הממנה לא יכנע ללחץ ויעצב את המסמך בהתאם לרצונותיו, הבנותיו והכרותו עם הנפשות הפועלות.
חשוב לערוך את המסמך, אשר בסופו של יום ישמש כ"ספר הפעלה" למיופי הכוח, בליווית עורך דין בעל הכשרה ונסיון, שיוכל להציע לכם את המנגנונים הטובים ביותר, ואף יסייע ב"תיווך" החלטותיכם למיופים.
[1] סעיף 32ג(3) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, התשכ"ב – 1962.
[2] הוראות למיופה הכוח ניתנות במסגרת "ההנחיות המקדימות" במסמך יפוי הכוח המתמשך.
[3] א"פ (משפחה ירושלים) 22318-01-20 מ' נ' האפוטרופוס הכללי במחוז ירושלים משרדי ממשלה (פורסם בנבו, 10.06.2022) בתסקיר העובדת הסוציאלית נקבע "לאור הסכסוך המתמשך רב העוצמה בין ילדיה של גב' ד' לא ניתן להגיע להסכמה בין ילדיה על גורם אחד שיטפל בענייניה... אבל במידה ויופעל יפוי הכח המתמשך לטובת בן אחד הדבר עלול לגרום להעצמת הסכסוך ולהביא להרחקת חלק מילדיה ממנה."
[4] א"פ (משפחה צפת) 12248-07-22 ס' נ' ש.פ (פורסם בנבו, 10.11.2022) "מחלוקת זו גרמה לפילוג בין בני המשפחה לשני מחנות: על אחד ניצחה האם (המשיבה 2 להלן גם: "המשיבה"), ואליה הצטרפו ארבעה מילדי בני הזוג (המשיבים 3-6), אשר עמדו על הוצאת האב למסגרת חוץ ביתית, ומנגד עמדו ארבעת המבקשים, ילדיה של המשיבה, שביקשו כי האב יטופל בביתו ע"י עובד זר."
Comentarios